Simptomi alergije na mačke: kako da prepoznaš alergiju na mačke

Simptomi alergije na mačke: kako da prepoznaš alergiju na mačke

Krznene mace nisu baš dobrodošle u tvoju porodicu ukoliko počneš da kašlješ, curi ti nos i dobiješ osip svaki put kada ti se približe. Sve su ovo simptomi alergije na mačke, ali kako možeš biti siguran/sigurna da je to uzrok tome što ti suze oči? Pokazaćemo ti najčešće simptome alergije na mačke i objasniti šta zapravo pokreće ovu reakciju.

Simptomi alergije na mačke

Simptomi alergije na mačke obuhvataju:

  • Kašalj/šištanje u grudima
  • Crvene, suzne oči i svrab
  • Kijanje
  • Nos koji svrbi i curi
  • Osip na licu/grudima
  • Crvenilo na koži tamo gde je mačka grizla, lizala ili grebala.

Osobe sa ovom alergijom obično imaju suzne oči, nos koji curi i kijanje kada alergeni dođu u kontakt sa sluznicom (na ustima, nosu ili očnim kapcima) i respiratornim traktom (nosem, grlom i plućima). Što se tiče osipa koji izaziva alergijska reakcija na mačke ili crvenila, ovo se dešava kao reakcija na direktan kontakt kože sa mačkom.

Neka ti mekane maramice, poput Zewa Deluxe Design maramica, budu pri ruci u slučaju kijanja. One su nežne prema tvojoj koži i istovremeno dovoljno snažne da izdrže često brisanje nosa.

Šta izaziva simptome alergijske reakcije na mačke?

Mnogo ljudi smatra svoju reakciju kao alergiju na dlaku mačke, ali to zapravo nije problem. Istraživači su otkrili da je u pitanju protein u peruti mačke (osušeni delići kože) koji izaziva alergijsku reakciju. Tako da umesto reakcije na dlaku mačke, iritacija se javlja zbog alergije na proteine, koji se takođe mogu naći i u pljuvački i urinu.

Još uvek veruješ da je dlaka mačke ipak glavni krivac? To je zbog toga što te pufnaste loptice ližu svoju dlaku, premazujući svoju pljuvačku preko krzna i peruti koja se umrsi u krzno. Ovi alergeni mogu opstati na tapaciranom nameštaju, tepihu ili dušecima, i preći u fine čestice prašine u vazduhu. Vlasnik mačke ih čak može preneti na druga mesta.

Alergija na mačke: lečenje i koliko brzo se javljaju simptomi

Simptomi, poput osipa koji izaziva alergija na mačke, se mogu javiti u roku od nekoliko minuta od izlaganja alergenima ili nakon nekoliko sati. Ne morate čak ni biti u direktnom kontaktu sa mačkom da bi se simptomi pojavili. Kao što smo videli, alergeni mogu daleko putovati.

Ako misliš da imaš alergiju na mačke, postoji način da se izboriš sa tim, kao i kada je u pitanju bilo koja alergija na životinje. Prvi korak je prepoznavanje i razumevanje simptoma alergije na mačke, a nakon toga preduzimanje koraka da se reši tvoja alergija na mačke, lečenje i olakšavanje simptoma.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili