Simptomi alergije na mačke: kako otkritiialergiju na mačke 

Simptomi alergije na mačke: kako otkritii alergiju na mačke

Krznene mace nisu baš dobrodošle u tvoju porodicu ukoliko počneš da kašlješ, curi ti nos i dobiješ osip na koži od mačke svaki put kada ti se približe. Sve su ovo simptomi alergije na mačke, ali kako možeš biti siguran/sigurna da je to uzrok tome što ti suze oči? Pokazaćemo ti najčešće simptome alergije na mačke i objasniti šta zapravo pokreće ovu reakciju. 

Simptomi alergije na mačke  

Simptomi alergije na mačke obuhvataju1:    

 • Kašalj/šištanje u grudima      
 • Crvene, suzne oči i svrab      
 • Kijanje  
 • Nos koji svrbi i curi      
 • Osip na licu/grudima  
 • Crvenilo na koži tamo gde je mačka grizla, lizala ili grebala.  

Osobe sa ovom alergijom obično imaju suzne oči, nos koji curi i kijanje kada alergeni dođu u kontakt sa sluznicom (na ustima, nosu ili očnim kapcima) i respiratornim traktom (nosem, grlom i plućima). Za više saveta o curenju nosa i kijanju, posetite naše ostale članke. Što se tiče osipa na koži od mačke koji izaziva alergijsku reakciju na mačke ili crvenila, ovo se dešava kao reakcija na direktan kontakt kože sa mačkom. 

Neka ti mekane maramice, poput Zewa Deluxe Design maramica, budu pri ruci u slučaju kijanja. One su nežne prema tvojoj koži i istovremeno dovoljno snažne da izdrže često brisanje nosa.

Šta izaziva simptome alergijske reakcije na mačke? 

Mnogo ljudi smatra svoju reakciju kao alergiju na mačiju dlaku, ali to zapravo nije problem. Istraživači su otkrili da je ustvari u pitanju protein u peruti mačke (osušene pahuljice kože) koji izaziva alergijsku reakciju. Tako da umesto reakcije zbog alergije na dlaku mačke, iritacija se javlja zbog alergije na proteine, koji se takođe mogu naći i u pljuvački i urinu.1

Još uvek veruješ da je dlaka mačke ipak glavni krivac? To je zbog toga što te pufnaste loptice ližu svoju dlaku, premazujući svoju pljuvačku preko krzna i peruti koja se umrsi u krzno. Ovi alergeni mogu opstati na tapaciranom nameštaju, tepihu ili dušecima, i preći u fine čestice prašine u vazduhu. Vlasnik mačke ih čak može preneti na druga mesta.  Vlasnik mačke ih čak može transportovati na različita mesta. 

Čak i mačke bez dlake proizvode protein Fel d 1.22 iako nemaju krzno da ga zarobe, one ga i dalje šire na kožu tokom nege putem pljuvačke. Oni takođe oslobađaju mrtve ćelije koje sadrže alergen. Dakle, ideja da postoje određene rase mačaka (ili polova) koje su hipoalergene je u stvari samo mit.1   

Alergija na mačke: lečenje i koliko brzo se javljaju simptomi  

Simptomi, poput osipa koji izaziva alergija na mačke, se mogu javiti u roku od nekoliko minuta od izlaganja alergenima ili nakon nekoliko sati.1 Ne morate čak ni biti u direktnom kontaktu sa mačkom da bi se simptomi pojavili. Kao što smo videli, alergeni mogu daleko putovati. 

Možete li kasnije u životu razviti simptome alergije na mačke? 

Alergija na mačke obično počinje u detinjstvu ili tinejdžerskim godinama. Dakle, ako ste ranije imali mačku i bili ste dobro, velika je verovatnoća da ćete uvek biti dobro. Međutim, neki odrasli mogu pokazati znakove alergije na mačke kasnije u životu, čak i kada ranije nije bilo znakova.2

Ovo se često može svesti na izgradnju tolerancije u ranijem životu. Kada živite duže vreme sa alergenom (kao što su proteini u peruti vaše specifične mačke, pljuvački i urinu), možete postati tolerantni na taj određeni okidač. Ali onda kada dođete u kontakt sa drugim mačkama, možete pokazati simptome. Međutim, to se jako retko dešava.2 

Takođe je korisno napomenuti da sve mačke nemaju jednake alergijske reakcije. Mačke proizvode različito nivo alergena, što znači da jedna mačka može izazvati simptome, dok druga mačka ne.2

Da li su simptomi alergije na mačke slični drugim simptomima alergije? 

Mnogi simptomi alergije na mačke su isti kao i simptomi koje možete iskusiti kada imate alergijsku reakciju na nešto drugo. Alergija na mačke često ima simptome slične kao3:  

 • Peludna groznica – alergija na polen drveća, trave i/ili korova.
 • Grinje – alergija na proteine u fecesu i raspadajućim telima grinja.
 • Buđ – alergija je na male čestice koje buđ ispušta u vazduh i koje se zatim udišu.
 • Druge alergije na kućne ljubimce.

Sa bilo kojom od ovih alergija, možete doživeti kijanje, kašalj, piskanje, curenje iz nosa, svrab/suzenje/crvene oči, osip i/ili pogoršanje simptoma ekcema/astme. Dakle, teško je znati koji je uzrok u pitanju. Za pomoć kod curenja nosa, pogledajte naš vodič. 

Kako dijagnosticirati alergiju na mačke? 

Glavni način da sami otkrijete uzrok je da primetite šta se dešava kada osetite simptome. Možda ćete čak želeti da vodite dnevnik ako je posebno teško identifikovati okidač. Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju kada počnete da osećate simptome alergije na mačke: 

 • Gde ste?
 • Šta je blizu vas?
 • Kada se to dešava?

Ponekad ćete znati šta uzrokuje reakciju. Ovo je izrazito slučaj sa osipom od mačke kod dece– ako dobijete crvenilo na koži gde vas je mačka lizala, ogrebala ili ugrizla. 

Međutim, vredi imati na umu da mačja dlaka može da nosi i druge alergene u vazduhu, kao što su gore pomenute grinje, buđ i polen, tako da mogu biti one čestice na vašoj mački koje izazivaju probleme, a ne protein u njihovoj peruti, urina ili pljuvačke.  

Najbolje je da o svemu tome razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse i on će moći da postavi dijagnozu, kao i da ponudi lečenje i savet. Možda ćete dobiti uputnicu za kožni test ili test krvi, ili čak da posetite specijaliste za alergije.  

Alergijski test na koži je veoma čest i verovatno će biti vaš prvi korak ka dijagnozi. Ovo uključuje stavljanje kapi tečnosti koja sadrži alergen na podlakticu. Lekari ili zdravstveni radnici će zatim nežno ubosti vašu kožu ispod kapljice. Zatim ćete sačekati oko 15 minuta da vidite odgovor. Ako se pojavi crvena kvrga koja svrbi, to ukazuje na alergiju. 

Test krvi funkcioniše tako što se analizira uzorak vaše krvi. Oni će pogledati da li vaš imuni sistem proizvodi specifična antitela kao odgovor na alergen.2

Ako misliš da imaš alergiju na mačke, postoji način da se izboriš sa tim, kao i kada je u pitanju bilo koja alergija na životinje. Prvi korak je prepoznavanje i razumevanje simptoma alergije na mačke, a nakon toga preduzimanje koraka da se reši tvoja alergija na mačke, lečenje i olakšavanje simptoma. 

Izvori

1American College of Allergy, Asthma, & Immunology; Pet Allergies 

2Cats Protection; Cats and allergies

3NHS; Allergies Prevention  


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili