Alergija na polen: simptomi i područja najveće koncentracije polena 

O tânără strănută într-un șervețel, aflându-se pe un câmp plin de flori sălbatice, cu un grad ridicat de polen

Kada patiš od polenske alergije, dobra obaveštenost o područjima najveće polenske koncentracije je od ključnog značaja. Tako možeš da planiraš gde smeš da ideš, a koja mesta bi trebalo da izbegavaš da se, na primer, ne bi aktivirala tvoja alergija na ambroziju. Da li postoje određena područja u Srbiji gde je koncentracija polena najviša? Da li je grad sigurniji od ruralnih područja, kada je u pitanju polenska koncentracija? Ovde ćeš pronaći odgovore na sva pitanja.

Polenska koncentracija: unutrašnjost ili primorska područja

Kopnena područja imaju veću koncentraciju polena od priobalnih. Delimični uzrok je uticaj vremenskih prilika na širenje polena u vazduhu. Pored toga, sveži morski vazduh doprinosi održavanju nosa i drugih disajnih kanala čistim. Uostalom, teško da ćeš naći vegetaciju bogatu polenom na plaži.

Alergija na polen: gradovi ili ruralna područja

Logična pretpostavka bi bila da je polenska koncentracija viša u ruralnim područjima nego u urbanim, jer tamo ima mnogo više biljaka. Ta pretpostavka je tačna, posebno ako je u pitanju alergija na travu. Koncentracija polena trave je tipično niža u gradovima.

Pa ipak, istraživanja pokazuju da je dvostruko više ljudi koji pate od polenske alergije u gradovima nego u ruralnim područjima. Zašto je to tako? Zbog uticaja vremenskih prilika, zagađenosti i stresa češće se razvija alergija. Simptomi: grlo koje svrbi, curenje iz nosa i suzenje očiju ukazuju da imaš alergiju na polen.

Bilo gde da boraviš, na kopnenim ili primorskim područjima, u gradu ili na selu, uvek ponesi sa sobom praktično pakovanje Zewa Everyday maramice Pomoći će prilikom kijavice i za brisanje nosa kada curi, a istovremeno su nežne prema tvojoj koži.

Zašto stanovnici gradova pate od polenskih alergija uprkos niskom stepenu polenske koncentracije

Polen trave, drveća i korova je u gradskim sredinama zarobljen na nivou bližem tlu, zbog zagađenja od saobraćaja i prašine. Oblaci prašine i polena ostaju na tom nivou danima kada nema vetra da ih rasprši.

Zagađeni vazduh u urbanim sredinama utiče na respiratorni trakt i tako pogoršava simptome polenske alergije. (Nije problem samo u polenu. Stanovnici gradova su više izloženi stresu, zbog čega su pod većim rizikom od alergija poput polenske groznice.)

Koncentracija polena u Beogradu

Neki gradovi imaju više zasađenog bilja u odnosu na druge gradove i zbog toga spadaju u ugrožena mesta. Stručnjaci u polju hortikulture u gradovima uglavnom sade muške drvenaste biljke, jer su ženske sklone „neredu“ – zbog rasipanja semenki, plodova i mahuna. Međutim, muške biljke proizvode mnogo alergenskog polena.

Najgora i najbolja područja polenske koncentracije u Srbiji

Sada kada smo naveli razlike u polenskoj koncentraciji između gradova i ruralnih sredina, nameće se pitanje da li je koncentracija polena ista u različitim područjima Srbije. Iz tog razloga je Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) nedavno napravila aplikaciju „Alergeni polen“. Pomoću ove aplikacije, korisnici imaju pristup podacima o koncentraciji alergenog polena u vazduhu na 26 mernih mesta širom Srbije.

Tipovi alergenog polena u Srbiji

Ako znaš koja vrsta polena izaziva tvoju alergijsku reakciju, onda će ti Kalendar alergenih biljaka biti od velike pomoći. U njemu možeš da pronađeš period polinacije svih alergenih biljaka na području Srbije.

Na primer, ako imaš alergiju na ambroziju, znaćeš da treba da se čuvaš u periodu od kraja juna pa sve do kraja oktobra. Ako reaguješ na polen drveća, početak godine je period kada može da se javi alergija na polen. Simptomi koji ukazuju na alergiju na travu su najverovatniji u maju i junu.

Uz ove informacije možeš planirati svoje kretanje i uspešno izbeći mesta u Srbiji sa najvišim stepenom koncentracije polena u vazduhu. Praćenje Kalendara alergenih biljaka je odlična prevencija simptoma alergije. Međutim, ako primetiš teže simptome dok traje alergija na polen: gušenje, osip ili svrab, najbolje je da se obratiš lekaru.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili