Korisni predlozi u vezi s menstruacijom: kako da sačuvaš svežinu i u tom periodu u mesecu

Saveti Za Menstruaciju

Menstruacije sasvim sigurno predstavljaju svojevrstan izazov, ali samom činjenicom da je nastupilo upravo to doba u mesecu to nikako ne znači da se i u tom periodu ne možeš osećati baš kako treba. Od higijene tokom menstruacije, pa sve to saveta u vezi s menstruacijom koji se odnose na dobru ishranu, dovoljan unos tečnosti i telesne vežbe, ovih 5 korisnih predloga u vezi s menstruacijom pomoći će ti da sačuvaš samopouzdanje i svežinu i tokom svog mesečnog ciklusa. Da li si spremna da saznaš kako da se nosiš s menstruacijom i to u svega nekoliko sasvim lakih koraka?

Važno je da se pravilno hraniš

Iako u tom periodu u mesecu iskušenje da uzmeš čokoladicu ili neku drugu vrstu hrane koja je preterano slatka, slana ili masna može biti poprilično veliko, znaj da ove vrste hranljivih namirnica zapravo samo pogoršavaju simptome. I kad govorimo o tome kako da prebrodiš menstruaciju kroz pravilnu ishranu, imaj na umu da su sveže voće i zeleno povrće zapravo savršen izbor. Osim toga, oni će očuvati i potrebnu hidriranost organizma. A ako ti je problem da u svoj ishranu uvrstiš tih 5 najvažnijih namirnica, u tu svrhu sasvim dobro dođe blender i smuti koji tom prilikom možeš da napraviš.

Očuvaj hidriranost svog organizma

I kad već govorimo o hidriranosti organizma, znaj da je unos dovoljne količine tečnosti (vode) jedan od najjednostavnijih, a opet i najvažnijih korisnih predloga u vezi s menstruacijom koje možemo da ti ponudimo. A ovaj predlog posebno dobija na značaju ako tokom menstruacije imaš taj osećaj naduvenosti i nadutosti. Što više vode unosiš u svoj organizam, tvoje telo će se s većom lakoćom rešiti sve ostale vode nakupljene u njemu. Neka ti cilj bude da što češće tokom dana ispijaš gutljajeve vode iz visokih čaša i taj osećaj nadutosti će uskoro sasvim nestati. Svoju kafu krcatu kofeinom zameni običnim čajem, a penušava pića običnim mlekom, biljnim čajevima ili vodom. Osim toga, važno je da znaš da kofein doprinosi zadržavanju vode u organizmu, kao i pojavi grčeva i bolova.

Ostani aktivna

Kad si u tom naročitom periodu tokom meseca, fizičke vežbe su ono poslednje što ti pada na pamet. Svejedno, prihvati ove savete u vezi s menstruacijom, pa ćeš i sama ubrzo uvideti da fizička akcija zaista može da ublaži sveprisutne grčeve. Nepomičnost i sedenje mogu samo da pojačaju bolove, dok će nekoliko laganih vežbica pospešiti rad tvog krvotoka i ublažiti te neprijatne grčeve koje osećaš. I gotovo da ne treba ni reći da je pametnije da se kloniš nekih iznurujućih telesnih vežbi, već se prikloni nekim od ovih aktivnosti koje pospešuju lučenje endorfina:

  • istezanje
  • šetnja
  • plivanje
  • joga
  • ples

A ako ti je zaista do toga, vreme menstruacije zapravo je savršena prilika da se pozabaviš i svojom telesnom težinom. Za igradnju mišićnog tkiva tvoje telo koristi proteine, a pojačan nivo proteina tokom menstruacije (manje je progesterona u tvom organizmu koji bi ih razgrađivali) znači da u svojim telesnim vežbama možeš otići i korak dalje – što je situacija u kojoj si zaista na dobitku!

Obrati pažnju na higijenu tokom menstruacije

Jedan od najboljih načina da se tokom menstruacije osećaš sveže sastoji se u posebnoj pažnji koju posvećuješ održavanju higijene. Redovna zamena uložaka ili tampona svakako je nešto što se podrazumeva već samo po sebi, ne samo u pogledu higijene tokom menstruacije, već i iz razloga koji su važni za tvoje zdravlje. Neka ti dodatno zadovoljstvo pruži mekani toalet papir, kao što je Zewa, nakon kojeg možeš da koristiš i vlažni toalet papir Zewa upravo u cilju onog dodatnog osećaja svežine. Iako je to stvar ličnog ukusa, mnoge žene u ovom periodu vole obilne kupke i češće se tuširaju, jer im to daruje osećaj dodatne svežine i opuštenosti.

Budi iskrena prema sebi

Ovaj period u mesecu može biti nezgodan i kad je reč i ličnim osećanjima. Ako si klonula duhom i pitaš se kako da se osećaš bolje tokom menstruacije, trk kod svoje najbolje prijateljice, sestre, brata, mame ili tate, pa im se tamo dobro izjadaj! Oni će svakako znati da te saslušaju i saosećaju s tobom, a nakon toga, uz čvrst zagrljaj, možda zajedno odete i u bioskop i to na dve uzastopne projekcije.

Zato ove korisne predloge u vezi s menstruacijom sprovedi u delo i neće proći mnogo pa ćeš i sa svojim prijateljicama razmenjivati svoja novostečena saznanja o tome kako da se nosiš s menstruacijom.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

10 saveta za održavanje intimne higijene kod žena

Potrebni su ti saveti za žene u pogledu higijene, za tebe lično ili za tvoje dete? Nudimo informacije o ženskoj brizi i nezi za žene svih životnih dobi. Klikni ovde!

Higijena Žene

6 pravila lične higijene za decu

Šta tvoja deca treba da znaju o ličnoj higijeni? Pročitaj u nastavku šest važnih predloga za dečju ličnu higijenu i kako tvoja deca kroz zabavu mogu da ih usvoje.

Lična Higijena

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

Postoji li uopšte „dobar” uzrast za navikavanje na nošu? Zewa daje odgovor na sva tvoja pitanja o tome kako da znaš kad je tvoje dete u pravom uzrastu kad treba započeti navikavanje na nošu.

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?