Zadivljujuće, a opet sasvim jednostavne dečje rukotvorine od hartije

Papirne Rukotvorine

Ako ti je potreban jeftin i istovremeno jednostavan način da svoje klince zabaviš tokom kišovitog popodneva kad moraju da ostanu u kući, klasičan izbor pada na izradu rukotvorina od hartije. Pod uslovom da imaš tempere ili vodene bojice i lepak, ovi predlozi jednostavnih dečjih rukotvorina od hartije mogu sasvim lako da ožive pred tvojim očima, uz svakakve druge sitnice koje su već prisutne u kući: kartonske tube od iskorišćenih kuhinjskih ubrusa, kartonske kutije od papirnih maramica, pa čak i toalet papir.

Za realizaciju ovih predloga rukotvorina od papirnih ubrusa potrebne su i makaze. Stoga preporučujemo da se neko od odraslih pozabavi sečenjem, a svi ostali mali učesnici u zabavi mogu da boje i sklapaju elemente.

Raketa od rolni kuhinjskog papira | Papirne rukotvorine reciklirana zmija

Rukotvorina od hartije broj 1: Raketa od kartonske tube od kuhinjskih ubrusa

U potrazi si za predlozima rukotvorina od papirnih ubrusa da prekratiš vreme s decom? Možda nikad ne stigne u orbitu, ali će izrada ove supersonične reciklirajuće rakete sasvim sigurno popraviti raspoloženje tvoje dece i na neko vreme im zaokupiti pažnju.

Vreme potrebno za rad: oko 2 sata

Šta je potrebno

 • kartonska tuba od kuhinjskih ubrusa Zewa
 • kuhinjski ubrusi Zewa
 • prazna kutija od papirnih maramica Zewa
 • papirne maramice Soft Zewa
 • tacna
 • crveni karton
 • olovka
 • makaze
 • tempere ili vodene boje: siva, plava, zelena i ružičasta
 • četkica za bojenje
 • lepak
 • flomasteri u beloj, sivoj i crvenoj boji
 1. raketa od rolni kuhinjskog papira 01Da napraviš trup rakete, uposli klince da sivom bojom oboje kartonsku tubu od kuhinjskih ubrusa, a onda je ostavi da se osuši. Nakon toga, pomozi mališanima da na kartonskoj tubi iscrtaju kružne ružičaste prozore i zelena vratanca, pa tubu ponovo ostavite da se suši, a nakon toga neka deca istaknu prozore i vrata belim i sivim flomasterima.
 2. raketa od rolni kuhinjskog papira 02U nastavku, sasvim rastvori praznu kartonsku kutiju od papirnih maramica. Sa decom nacrtaj i iseci četiri trouglasta oblika za krila rakete, pa ih nakon toga zajednički obojite plavom bojom. Ostavite ih da se osuše.
 3. raketa od rolni kuhinjskog papira 03Postavi tacnu na crveni karton, pa oko njega nacrtaj kružnicu, koju zatim treba iseći. Presavij je na pola, a zatim makazama preseci preko presavijene linije da dobiješ dva polukruga. Uzmi jedan od polukrugova, pa od njega napravi kupu koja je dovoljno velika da stane na vrh kartonske tube. Na to mesto je zalepi lepkom.
 4. raketa od rolni kuhinjskog papira 04Izmeri, pa na ravnomernim rastojanjima napravi četiri proreza dužine od 6 cm oko donjeg dela rakete, a onda u svaki od ovih proreza ubaci prethodno isečene trouglove. Duž ivica proreza dodaj malo lepka i pusti sve da se osuši. Od nekog čvrstog kuhinjskog ubrusa iseci oblik zvezde, pa tu zvezdu oboj u crveno i postavi je na prednji deo rakete.
 5. raketa od rolni kuhinjskog papira 05Iscepaj nekoliko tračica mekanih papirnih maramica Zewa, pa i njih zalepi za unutrašnji deo na samom dnu rakete i tvoja raketa je već spremna da se vine u visine.

Pri bojenju može da se napravi dar-mar na stolu! Neka ti pri ruci bude nekoliko navlaženih kuhinjskih ubrusa koji ostaju čvrsti čak i kad su navlaženi, poput ubrusa Zewa. Zamoli i klince da prolivenu vodu i boje odmah obrišu, tako da svi brinu o čistoći radne površine.

Rukotvorina od hartije broj 2: superzmija koja se reciklira

Za sledeću dečju rukotvorinu od hartije, potrebno ti je nekoliko kartonskih tuba od toalet papira Zewa. Došao je čas da se napravi superzmija buljavih očiju.

Vreme potrebno za rad: oko 1,5 sat

Šta je potrebno

 • 4 kartonske tube od toalet papira Zewa
 • kuhinjski ubrusi Zewa
 • tempere ili vodene boje: zelena, narandžasta, ružičasta i žuta
 • crveni flomaster
 • crveni papir
 • lepak
 • oči za zmiju, umesto kojih mogu da posluže okrugle pepermint bombone
 • uzica
 • makaze
 • slamčica za piće
 • šilo ili drveni šiljati štapić (kao onaj za ražnjiće)
 1. papirne rukotvorine reciklirana zmija 01Za početak, blago spljošti valjkaste kartone od toalet papira, pa makazama izreži njihove uglove.
 2. papirne rukotvorine reciklirana zmija 02U nastavku, oboj ove tube zelenom i narandžastom bojom, pa ih ostavi da se osuše.
 3. papirne rukotvorine reciklirana zmija 03Slamčicom za piće korišćenjem ružičaste i žute boje nacrtaj tufne preko zeleno obojenih kartonskih tuba. Ostavi ih da se prosuše.
 4. papirne rukotvorine reciklirana zmija 04Crvenim flomasterom oboj jedan deo kuhinjskog ubrusa, pa izreži jezik u obliku vrha viljuške (i ne brini, kuhinjski papir Zewa dovoljno je snažan da izdrži koliko god boje da naneseš na njega).
 5. papirne rukotvorine reciklirana zmija 05Ubaci jezik u jedan od krajeva kartonskih tuba, što će predstavljati zmijinu glavu. Zatim na njen vrh zalepi 2 okrugle pepermint bombone u čije središte flomasterima treba da iscrtaš krupne zenice.
 6. papirne rukotvorine reciklirana zmija 06Na svakom kraju kartonske tube korišćenjem šila ili drvenog šiljatog štapića napravi rupicu pa, polazeći od glave, kroz svaku od njih provuci dugačku uzicu, tako da sve kartonske tube spojiš u celinu. Na kraju ove uzice napravi omču tako da povlačenjem uzice možeš zmiju da vučeš za sobom.

Ove jednostavne dečje rukotvorine od hartije donose obilje zabave i razonode, istovremeno podučavajući decu prvim važnim lekcijama o recikliranju. Neka ti posluže i sve druge sitnice po kući, pa od njih s k mališanima napravi druge različite oblike i životinje.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Najmaštovitije rukotvorine od kartonskih rolni toalet papira

Tražiš inspiraciju za izradu rukotvorina od kartonskih rolni toalet papira? Zašto ne isprobaš ove sasvim jednostavne, a veoma dopadljive rukotvorine od kartonskih tuba toalet papira koje s lakoćom mož

vyrobky z papirovych rulicek

Kako da napraviš papirno cveće

Sledi ova uputstva za jednostavnu izradu papirnog cveća i otkrij kako da kod kuće napraviš papirno cveće. Klikni ovde i doznaj kako da obojiš kuhinjske ubruse i od njih napraviš papirni cvet.

Kako Napraviti Cvet Od Papira

Predlozi sasvim brzih i jednostavnih božićnih rukotvorina kojima možeš da ukrasiš svoju božićnu jelku

Od Deda-Mraza napravljenog od kartonske tube iskorišćenog toalet papira pa sve do svetlucave pahuljice, na ovom mestu pronađi nešto što će se dopasti tvojim klincima.

Zanaiati Za Koleda

2 predloga rukotvorina za Dan majki koje će mamica zauvek sačuvati

Sledi korake iz ova dva uputstva za jednostavne rukotvorine za Dan majki da naučiš kako da napraviš organizer za mamin toaletni stočić i platno sa trodimenzionalnim srcima. Klikni ovde.

Ideje Za Dan Majki

Kako napraviti pom pom loptice na 2 jednostavna načina

Naučite kako da pravite pom-pom loptice od kartona i vune pomoću praznih rolni toalet papira i kutija za maramice. Pravljenje pom-pom loptica od recikliranog materijala je lako kada znate kako se radi

Илюстрация на котка и куче на син фон с цветни помпони на главата и носа

2 jednostavna načina kako napraviti muzički instrument za decu

Potrebni su ti zabavni načini da sa klincima korisno provedeš vreme i istovremeno ih podučiš recikliranju? Klikni ovde i saznaj kako da od nepotrebnih stvari napraviš muzičke instrumente.

Napravi Muzicki Instrument