Kako da napraviš životinje od papirne kaše (papir-maše)

Kako Napraviti Smesu Od Papira

Tehnika papir-maše jedan je od najzabavnijih, najprilagodljivijih i najimpresivnijih postupaka izrade rukotvorina. Deluje kao preterano složena stvar, međutim, ako upitaš sebe: „šta mi je potrebno za papirnu kašu?”, uvidećeš da je odgovor sasvim jednostavan: nije ti potrebno ništa posebno. Za pravljenje papirne kaše u kućnoj izvedbi neophodno je svega nekoliko sitnica koje sasvim sigurno već imaš u kući, uključujući nešto lepka, vode i traka kuhinjskih ubrusa. Kad tome pridodaš kartonsku tubu od kuhinjskih ubrusa i praznu kutiju od papirnih maramica, već imaš osnovu koja je potrebna za izradu životinja od papirne kaše.

Prepusti svojim mališanima da pomoću papirne kaše u kućnoj izvedbi svojoj mašti daju na volju i naprave sva moguća stvorenja koja im padaju na pamet. Od jednoroga i ponija, pa sve to zmajeva ili dinosaurusa, mogućnosti su praktično neograničene. Potrebno ti je dodatno nadahnuće? Pokazaćemo ti kako da napraviš životinje od papirne kaše korak po korak, koristeći kao primer izradu krokodila. Sledi naša uputstva u nastavku i nauči kako da napraviš životinje od papirne kaše i to na najlakši mogući način.

Savetujemo da se prilikom izrade životinja od papirne kaše neko od odraslih pozabavi sečenjem makazama, a mališanima treba prepustiti sve kreativne poslove, uključujući bojenje i lepljenje.

Kako da od papirne kaše napraviš krokodila

Napravi ovog zastrašujućeg, a opet prijateljski nastrojenog papirnog krokodila koristeći snažne kuhinjske ubruse Zewa – kao osnovu naprosto iskoristi kartonsku tubu od ubrusa, pa na nju nadogradi slojeve „kože” uz pomoć papira i lepka. Krokodilu dodaj krljušt i noge upotrebljavajući karton sa spoljoštene kartonske kutije od papirnih maramica Zewa, a onda ga oboj u zeleno i kao oči mu nalepi okrugle pepermint bombone na kojima si prethodno ucrtao/ucrtala zenice. Jesi li spreman/spremna da saznaš kako da od papirne kaše napraviš krokodila i to na krajnje jednostavan način? Pažljivo sledi korake u nastavku.

Vreme potrebno za rad: 24 sata (uključujući vreme predviđeno za sušenje)

Šta je potrebno

 • kartonska tuba od kuhinjskih ubrusa Zewa
 • kuhinjski ubrusi Zewa
 • prazna kartonska kutija od papirnih maramica Zewa
 • olovka
 • lenjir
 • makaze
 • selotejp
 • lepak za papir i drvo (PVA)
 • voda
 • posuda
 • zelena boja (tempera)
 • četkica za bojenje
 • beli flomaster
 • crni flomaster
 1. krokodil od papira 01Za početak, uzmi kartonsku tubu od kuhinjskih ubrusa Zewa. Na jednom kraju makazama pažljivo napravi osam rezova oko tube u dužini od 7 cm – ovo će predstavljati glavu krokodila. Na drugom kraju tube zatim napravi nekoliko rezova u dužini od 10 cm, što će predstavljati krokodilov rep.
 2. krokodil od papira 02Uvrni ove krajeve da ih zašiljiš, a zatim svaki od njih uvij selotejpom da ih dobro učvrstiš.
 3. krokodil od papira 03Došao je trenutak da naučiš kako da napraviš papirnu kašu. Pokidaj nekoliko kuhinjskih ubrusa na manje tračice. U praznu posudu sipaj malo lepka za papir i drvo (PVA), dodaj i sasvim malo vode, pa sve to dobro izmešaj. Eto koliko je jednostavno pravljenje papirne kaše u kućnoj izvedbi! Ovako lepljivu smesu nanesi na kartonsku tubu, a zatim preko nje i tračice papirnih ubrusa, prekrivajuću celu površinu i eventualne pukotine. Dodaj još slojeva nadograđujući kožu koja po teksturi treba da podseća na krljušti – nastoj da rep ispadne što duži. Ovako izrađen predmet ostavi na nekom toplom mestu da se tokom noći dobro osuši.
 4. krokodil od papira 04Komadiće kuhinjskih ubrusa zgužvaj tako da napraviš loptice za krokodilove oči i njušku, a zatim ih zalepi za njegovu glavu.
 5. krokodil od papira 05Pažljivo iseci i spljošti kartonsku kutiju od papirnih maramica. Sa nje iseci tračice kartona i savij ih tako da budu cik-cak. Ovo ti je potrebno za kičmu i rep koji izgledaju kao krljušt. Na kraju, nacrtaj i iseci četiri noge za krokodila.
 6. krokodil od papira 06Zalepi krljušt za kičmu krokodila, a ispod njegovog trupa zalepi noge.
 7. krokodil od papira 07Došao je čas da deci prepustiš bojenje krokodila. Neka to učine zelenom bojom. Istovremeno, posavetuj klince da dok čekaju da se boja na krokodilu prosuši prolivenu boju po stolu mogu da obrišu navlaženim kuhinjskim ubrusima i pre nego što se same mrlje od boje osuše.
 8. krokodil od papira 08I na kraju, na dve okrugle pepermint bombone crnim flomasterom ucrtaj zenice, pa ih zalepi na glavu krokodila, a belim flomasterom dodatno ucrtaj šiljate zube na krokodilovoj glavi.

Koristi kuhinjske ubruse koji su dovoljno upijajući da mogu da upiju ogromne količine lepka, a opet i dovoljno snažni da se ne raspadnu kad se natope tolikom tečnošću, baš kao što su kuhinjski ubrusi Zewa.

Sad kad si naučio/naučila kako da napraviš životinje od papirne kaše korak po korak, ništa te neće sprečiti da praviš i neke druge životinje ili predmete po želji. A nakon što sav posao bude završen cela porodica može da priskoči u pomoć i očisti radnu površinu dok svi zajedno čekate da se vaša remek-dela osuše. Spremi se da u nastavku napraviš i čitav zoo-vrt u kome žive životinje od papirne kaše!


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kako da napraviš hranilicu za ptice za svoju baštu

Uz nekoliko rolni iskorišćenog toalet papira Zewa, saznaj kako da deci napraviš hranilicu za ptice, kroz postupak koji je lak i veoma zabavan. Pogledaj u nastavku uputstva i ilustracije.

Hrănitor pentru păsări

Najmaštovitije rukotvorine od kartonskih rolni toalet papira

Tražiš inspiraciju za izradu rukotvorina od kartonskih rolni toalet papira? Zašto ne isprobaš ove sasvim jednostavne, a veoma dopadljive rukotvorine od kartonskih tuba toalet papira koje s lakoćom mož

vyrobky z papirovych rulicek

Kako da napraviš papirno cveće

Sledi ova uputstva za jednostavnu izradu papirnog cveća i otkrij kako da kod kuće napraviš papirno cveće. Klikni ovde i doznaj kako da obojiš kuhinjske ubruse i od njih napraviš papirni cvet.

Kako Napraviti Cvet Od Papira

2 visprene i živahne igre za decu od četiri godine

Tražiš nove načine da zabaviš svoje živahno četvorogodišnje dete? Isprobaj ove zabavne rukotvorine za četvorogodišnjake koje nakon što se izrade postaju vrlo zabavne igračke.

Igre Za Cetvorogodisnjake

Predlozi sasvim brzih i jednostavnih božićnih rukotvorina kojima možeš da ukrasiš svoju božićnu jelku

Od Deda-Mraza napravljenog od kartonske tube iskorišćenog toalet papira pa sve do svetlucave pahuljice, na ovom mestu pronađi nešto što će se dopasti tvojim klincima.

Zanaiati Za Koleda

2 predloga rukotvorina za Dan majki koje će mamica zauvek sačuvati

Sledi korake iz ova dva uputstva za jednostavne rukotvorine za Dan majki da naučiš kako da napraviš organizer za mamin toaletni stočić i platno sa trodimenzionalnim srcima. Klikni ovde.

Ideje Za Dan Majki