Potpuni vodič za higijenu doma kao stvoren za tebe

Zdravlje I Higijena

Poznavanje odgovora na pitanja „šta je to higijena?” i „zašto je higijena važna?” može da nam pomogne da očuvamo svoju ličnu sreću i zdravlje, baš kao i sreću i zdravlje svih članova naše porodice. Mikrobi su odgovorni za razne bolesti i infekcije. I premda je svet koji je sazdan od bakterija poprilično složen (konačno, neke od tih bakterija su i prilično korisne!), postoji mnoštvo jednostavnih načina koji nam pomažu da u svom domu očuvamo zdravlje i higijenu.

Dobre higijenske navike pravi su način da mikrobe zadržimo podalje od sebe, međutim, za ovaj poduhvat nije dovoljan trud samo jedne osobe – traži se kolektivan duh. U ovom tekstu, sačinjenom od nekoliko celina, nudimo korisne predloge za higijenu doma, koje baš svako – od onih najmlađih do najstarijih ukućana – može s lakoćom da sprovede u delo.

Zdravlje i higijena u prostorijama u kojima se odvija život

Kućni ljubimci, musave sestre i prljava braća provode mnogo vremena igrajući se u dnevnoj sobi, tako da cela prostorija sasvim sigurno vrvi od mikroba. Međutim, uz ove korisne predloge za higijenu doma svi oni nemaju prevelike šanse za dalji opstanak u tim prostorijama. Ipak, briga o tome ne bi smela da bude samo zadatak za mamu i tatu.

  • Prebriši sve površine i igračke. Sasvim male bebe svet istražuju svojim ustima, pa ne zaboravi da prebrišeš sve okolne površine i tako sprečiš širenje prehlade.
  • Pravilno duvaj svoj nos. Ovaj među korisnim predlozima za higijenu doma odnosi se baš na sve članove porodice: nakon što upotrebiš vlažne maramice, izrazito je važno da ih baciš u smeće, tako da nijedan od mikroba ni ne pomisli da se tu slučajno nastani ili raširi. U tom smislu nije loša zamisao da u svaku prostoriju postaviš po jednu kantu za smeće, tako da one uvek budu pri ruci.
  • Dobre higijenske navike kad je reč o kućnim ljubimcima. Iako su tvoji kućni ljubimci sasvim sigurno preslatki, ne zavaravaj se – oni su pravi magnet za mikrobe. Neka svako od ukućana obavezno opere svoje ruke posle svakog kontakta s kućnim ljubimcem, a posude u kojima oni vrše nuždu obavezno očisti čim primetiš da su korišćene.

Neka ti za čišćenje prstiju pri ruci uvek bude pakovanje vlažnih maramica Zewa Protect. One sadrže antibakterijske sastojke koji na licu mesta uništavaju mikrobe, ne ostavljajući pri tome lepljive tragove na rukama.

Korisni predlozi za zdravlje i higijenu – kad je reč o kuhinji

Dobre navike u pogledu zdravlja i higijene naročito su važne kad je reč o kuhinji budući da na tom mestu pripremamo i jedemo hranu.

  • Nakon pripreme sirovog mesa i jaja obriši sve korišćene radne površine. Ovo su najčešći izvori štetnih bakterija u kuhinji, pa se postaraj da naročito pažljivo i detaljno obrišeš sve ovakve površine – uključujući i one na kojima se nalazila ambalaža ili ljuske od jaja.
  • Za seckanje namirnica koristi daske u raznim bojama. Sirovo meso može da zarazi ostalu hranu, stoga pomozi deci da shvate razliku između različitih vrsta namirnica – i važnosti dobrih higijenskih navika kad se takve namirnice pripremaju – time što ćeš za svaku od njih upotrebljavati daščice za seckanje koje su različitih boja.
  • Upotrebljavaj i različite sunđere za pranje posuđa. Sunđeri za pranje posuđa pravo su leglo mikroba, a posebno onda kad dolaze u kontakt sa sirovom hranom i nakon toga ostaju vlažni. I sa sunđera za pranje posuđa možeš da ukloniš većinu bakterija. Dovoljno je da ih opereš u mašini za veš korišćenjem uobičajenog programa za pranje. Zato ovaj postupak savetujemo kao jedan od omiljenih korisnih predloga za zdravlje i higijenu. U suprotnom, na svakih nekoliko dana trebalo bi da koristiš sasvim nove sunđere.

Hranu koja čeka da bude poslužena uvij ili prekrij snažnim, upijajućim kuhinjskim ubrusima kao što je Zewa, koji su potpuno bezbedni za hranu. Oni će očuvati svežinu hrane sve dok ona ne bude spremna za jelo, sprečavajući u nju prodor bilo kakvih bakterija.

Dobre higijenske navike u kupatilu

Eto nas baš tu, na mestu koje predstavlja najveći izvor opasnosti u svakom domu kad je reč o higijeni. Kad govorimo o dobrim navikama u pogledu zdravlja i higijene u kupatilu, sve se svodi na higijenu u vršenju nužde.

  • Koristi vlažan toalet papir. Nakon brisanja, na papiru ne bi ništa trebalo da ostane, zato je odličan predlog da nakon suvog toalet papira koristiš i onaj vlažni, kao što je Zewa, koji slobodno možeš da baciš i u klozetsku šolju. Time češ uštedeti na običnom toalet papiru, a sve uz osećaj izrazite čistoće.
  • Sve je lakše uz pesmu. Nakon svake posete veceu svako bi svoje ruke trebalo da opere sapunom i toplom vodom. Korisni predlozi za higijenu doma koji se najlakše usvajaju jesu oni koji su pri tome i zabavni, stoga svoje mališane nauči da dok pravilno peru ruke dvaput zaredom otpevaju svoju omiljenu pesmicu. Recimo onu Danas nam je divan dan.

Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili