10 zlatnih pravila higijene u kuhinji

γενικη καθαριοτητα κουζινασ

Bilo da je reč o pripremi hrane, o njenom kuvanju, konzumiranju ili tek samo o običnom druženju, kuhinja predstavlja centralno mesto porodičnog života. Zato joj i treba posvetiti toliko pažnje kad je reč o održavanju pravilne higijene u kuhinji. Postaraš li se da cela tvoja porodica bude dobro upoznata s pravilima higijene u kuhinji , tim gnusnim bakterijama zaista će doći kraj – a to je od suštinskog značaja za sreću i zdravlje svih članova tvoje porodice.

Zašto sve članove svoje porodice ne bi upoznao/upoznala sa spiskom koji čini 10 pravila higijene u kuhinji time što ćeš ga odštampati i zalepiti na vrata frižidera? Ako su nadahnuti, tvoji klinci ovaj spisak mogu dodatno da ukrase svojim crtežima.

1. Higijena u kuhinji 101: pranje ruku

Redovno pranje ruku jedno je od osnovnih pravila higijene u kuhinji sa tog spiska. Bakterije se sasvim lako prenose, stoga uvek detaljno peri ruke tokom procesa pripreme i kuvanja hrane. Redovno pranje ruku jedno je od suštinskih pravila higijene u kuhinji kad je reč o deci , zato i jeste vrlo važno da svi članovi tvoje porodice znaju kako se pravilno peru ruke.

2. Temeljna termička obrada namirnica

Jedno od najvažnijih pravila higijene u pogledu hrane sastoji se u pravilnom kuvanju namirnica. U slučaju da hrana termički nije dovoljno obrađena, opasne bakterije mogu dovesti do trovanja hranom. Zaseci nožem namirnice koje se termički obrađuju i obavezno se postaraj da sva ona hrana koja se naknadno podgreva bude zaista izložena visokoj temperaturi.

3. Pravilno čuvanje hrane

Pravilno kuvanje tek je samo prvo osnovno pravilo higijene u pogledu hrane . Drugo po važnosti među pravilima higijene u kuhinji u pogledu hrane odnosi se na njeno pravilno čuvanje. Dobro se postaraj da hrana koja je preostala nakon obeda ili već otvorene posude s namirnicama budu prekrivene prianjajućom folijom ili ih smesti u hermetički dobro zatvorene plastične posude. Toplu hranu nipošto nemoj stavljati u frižider i iz njega izbaci sve one namirnice kojima je već prošao rok upotrebe.

4. Brisanje radnih površina

Brisanje radnih površina nakon svake upotrebe jedno je od najjednostavnijih (a time i suštinskih) među osnovnim pravilima higijene u kuhinji . Ne samo da će ti ovim kuhinja i sve stvari u njoj biti sređene kao pod konac, već time sprečavaš i svako dalje širenje bakterija.

Održavanje pravilne higijene u kuhinji svodi se na brisanje i čišćenje na licu mesta. Neka ti uvek pri ruci bude rolna izrazito upijajućih kuhinjskih ubrusa, kao što su Zewa, da sasvim brzo i lako možeš da obrišeš i upiješ svu prolivenu hranu. Ovi ubrusi su snažni čak i kad se navlaže, a vrlo su izdržljivi pri svakom ribanju i ceđenju.

5. Pravila higijene u pogledu hrane : nastoj da se namirnice međusobno ne kontaminiraju

Ako ti se ikad dogodilo da dobiješ trovanje hranom, vrlo dobro znaš zašto se briga o međusobnom nekontaminiranju hranljivih naimirnica nalazi tako visoko na spisku osnovnih pravila higijene u kuhinji. Upotrebljavaj sasvim različite daske za sečenje ribe, drugog mesa, povrća, mlečnih proizvoda i hleba (daske raznih boja pomoći će ti da se snađeš), i nikad hranu koja je spremna za jelo nemoj ostavljati u neposrednoj blizini sirovog mesa. Ovi jednostavni i korisni predlozi za održavanje higijene u kuhinji pomoći će ti da sprečiš svako dalje širenje otrovnih bakterija.

6. Nakon svake upotrebe očisti dasku za seckanje

Komadići hrane na dasci za seckanje ubrzo će postati leglo bakterija, pa je zato važno da ovu dasku za seckanje nakon svake upotrebe odmah dobro izribaš ne bi li time sprečio/sprečila njihovo dalje širenje. Brzina, jednostavnost i temeljnost, predstavljaju neka od najvažnijih među osnovnim pravilima higijene u kuhinji .

7. Osnovno u pogledu kante za smeće

Redovna zamena kese u kanti za smeće predstavlja ključni aspekt higijene u kuhinji . Neće proći mnogo, a ostaci bačene hrane u kanti za smeće će početi da se raspadaju izazivajući time i nastanak bakterija, pa je zato veoma važno da iz kante svakodnevno izbacuješ smeće i time izbegneš sve neprijatne prateće mirise.

8. Spreči svako slivanje masnoće

Da li ti se ikad dogodilo da krpom obrišeš masnu mrlju, a zatim ustanoviš da je s te krpe ona prešla na svaku drugu površinu u kuhinji. Umesto krpe koristi komad upijajućeg kuhinjskog ubrusa i tako spreči svako dalje širenje masnoće, a ovim i širenje bakterija.

9. Održavaj čistoću frižidera

Održavanje besprekorne čistoće frižidera jedno je od 10 pravila higijene u kuhinji i to ne bez razloga. Bakterije iz hrane koja se prolila, kao i one koja je počela da se kvari, s lakoćom počinju da se šire i na sve ostale namirnice u frižideru. Stoga koristi kuhinjske ubruse i na licu mesta svakodnevno obriši zaprljane delove frižidera, u periodima između njegovog detaljnog i temeljnog čišćenja.

10. Svakodnevno oribaj sudoperu

Sudoperu tokom dana vrlo često koristiš, tako da ona, u slučaju da je redovno ne održavaš, počinje da vrvi od masnoća i bakterija. Nije zgoreg ponoviti da je ovo od onih pravila higijene u kuhinji čije sprovođenje ne iziskuje previše vremena, a rezultat će biti vredan svakog uloženog truda: dovoljno je da sudoperu jednom dnevno dobro izribaš žičanim sunđerom uz sasvim malo deterdženta. Komadom kuhinjskog ubrusa obriši i sve barice vode i prolivenu hranu oko sudopere, održavajući time higijenu u periodima između temeljnog ribanja sudopere.

Bilo da poštuješ pravila higijene u pogledu hrane , svakodnevno izbacuješ smeće iz kuhinje ili održavaš čistoću radnih površina, sva ta osnovna pravila higijene u kuhinji umnogome će ti pomoći da članove svoje porodice zaštitiš od svakog trovanja hranom i mogućih bolesti. A tome svakako doprinosi i temeljno čišćenje kuhinje…


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili