10 zlatnih pravila higijene kuhinje 

Мъж със сива риза почиства кухненския плот.

Bilo da je reč o pripremi hrane, o njenom kuvanju, konzumiranju ili tek samo o običnom druženju, kuhinja predstavlja centralno mesto porodičnog života. Od vašeg partnera koji isprobava vaš novi recept do učenja mališana da koristi kašiku ili jednostavno druženja sa prijateljima. Zato joj i treba posvetiti toliko pažnje kad je reč o održavanju pravilne higijene u kuhinji.  

Postaraš li se da cela tvoja porodica bude dobro upoznata s pravilima higijene u kuhinji, od znanja kako pravilno prati  ruke do izbegavanja unakrsne kontaminacije, tim gnusnim bakterijama zaista će doći kraj – a to je od suštinskog značaja za sreću i zdravlje svih članova tvoje porodice. 

Zašto sve članove svoje porodice ne bi upoznao/upoznala sa spiskom koji čini 10 pravila higijene u kuhinji time što ćeš ga odštampati i zalepiti na vrata frižidera? Ako su nadahnuti, tvoji klinci ovaj spisak mogu dodatno da ukrase svojim crtežima.

Koje su 10 osnove higijene u kuhinji? 

Agencija za standarde hrane ima savete o higijenskim preduslovima za preduzeća sa hranom, a njihova zgodna lista relevantna je i za nas kućne kuvare.1 Imajte na umu sledeće da biste sprečili uobičajene probleme kada je u pitanju higijena u kuhinji: 

 • Kuvanje 
 • Čišćenje 
 • Unakrsna kontaminacija hrane 
 • Hlađenje 

1. Higijena u kuhinji 101: pranje ruku 

Beli obrisi ruku na plavoj pozadini pokazuju kako se pere ruke, sa ukazanim vremenom za svaki korak.

Redovno pranje ruku je prvo od osnovnih pravila higijene u kuhinji sa tog spiska. Bakterije se sasvim lako prenose, stoga uvek detaljno peri ruke tokom procesa pripreme i kuvanja hrane. Redovno pranje ruku jedno je od suštinskih pravila higijene u kuhinjikad je reč o deci , zato i jeste vrlo važno da svi članovi tvoje porodice znaju kako se pravilno peru ruke. Ostali saveti za higijenu ruku uključuju: 

 • Izbegavajte da nosite prstenje kada radite  u kuhinji. Ovo će otežati pravilno pranje ruku i skloni su sakupljanju bakterija i prljavštine. 
 • Higijenskije je držati nokte kratke i ne nositi lak za nokte. 
 • Ako dobijete posekotinu na rukama, odmah je očistite i stavite flaster. 

Dok smo na temi lične higijene u kuhinji, takođe je važno da dugu kosu vežete unazad. Kosa takođe može da nosi klice, a poslednje što vam treba je da bilo šta od toga završi u jelima koje pripremate. Da li ste znali da svako od nas gubi oko 50 vlasi dnevno2? Profesionalci nose šešire i mreže za kosu s razlogom!

 

2. Temeljna termička obrada namirnica

Jedno od najvažnijih pravila higijene u pogledu hrane sastoji se u pravilnom kuvanju namirnica. U slučaju da hrana termički nije dovoljno obrađena, opasne bakterije mogu dovesti do trovanja hranom. Da biste to izbegli, pratite ova jednostavna pravila za higijenu u kuhinji: 

 • Zaseci nožem namirnice koje se termički obrađuju 
 • Obavezno se postaraj da sva ona hrana koja se naknadno podgreva bude zaista izložena visokoj temperature tako što ćeš to proveriti termometrom 
 • Postaraj se da podgrejana hrana bude u potpunosti ugrejana 
 • Posluži kuhanu hranu na temperature od minimalno 70°C. Najbrža deoba I množenje bakterija se dešava na temperaturama od 15°C do 55°C.

3. Pravilno čuvanje hrane

Pravilno kuvanje tek je samo jedno od osnovnih pravila higijene u kuhinji. Drugo po važnosti među pravilima higijene u kuhinji u pogledu hrane odnosi se na njeno pravilno čuvanje. Pravilno skladištenje će pomoći da se hrana zaštiti od hemikalija i štetnih bakterija, kao i da se kontakt između vazduha i hrane svede na minimum. Imajući to na umu, evo pravila o higijeni hrane za bezbedno skladištenje: 

 • Dobro se postaraj da hrana koja je preostala nakon obeda ili već otvorene posude s namirnicama budu prekrivene prianjajućom folijom ili ih smesti u hermetički dobro zatvorene plastične posude.
 • Takođe morate da koristite zatvorene posude za vrstu hrane koja se drži na policama ili u ormanu, kao što su brašno, pirinač i testenina.
 • Toplu hranu nipošto nemoj stavljati u frižider. Prvo treba da se ohladi, ali treba da se stavi u frižider ili zamrzivač što je pre moguće (u roku od dva sata). Imajte ovo na umu kada pripremate porodične obroke za zamrzavanje.
 • Ne ostavljajte hranu van frižidera duže od dva sata (to uključuje I rezano povrće i voće).
 • Stavite pakete sa hranom na tanjire kako biste izbegli da sokovi kapaju na radne ploče ili police frižidera – čuvajte ih na najnižoj polici da biste izbegli kontaminaciju hrane.
 • Ne ostavljajte u frižider hranu kojoj je prošao rok.
 • Nemojte prenatrpavati frižider. Morate osigurati da ima dovoljno prostora za pravilnu cirkulaciju vazduha.
 • Stavite svoje ohlađene i smrznute namirnice u frižider ili zamrzivač što je pre moguće nakon što ih kupite.

4. Brisanje radnih površina

Na plavoj pozadini, animrani beli obris ruku koristi sprej za čišćenje za čišćenje površine nakon pripreme ribe.

Brisanje radnih površina nakon svake upotrebe jedno je od najjednostavnijih (a time i suštinskih) među osnovnim pravilima higijene u kuhinji . Ne samo da će ti ovim kuhinja i sve stvari u njoj biti sređene kao pod konac, već time sprečavaš i svako dalje širenje bakterija. 

Održavanje pravilne higijene u kuhinji svodi se na brisanje i čišćenje na licu mesta. Neka ti uvek pri ruci bude rolna izrazito upijajućih kuhinjskih ubrusa, kao što su Zewa, da sasvim brzo i lako možeš da obrišeš i upiješ svu prolivenu hranu. Ovi ubrusi su snažni čak i kad se navlaže, a vrlo su izdržljivi pri svakom ribanju i ceđenju.

U sklopu održavanja pravilne higijene u kuhinji, obrišite I ove površine koje jako često dodirujemo: 

 • Vrata frižidera 
 • Ručke kuhinjskih aparata 
 • Česme 

5. Pravila higijene u pogledu hrane : nastoj da se namirnice međusobno ne kontaminiraju

Ako ti se ikad dogodilo da dobiješ trovanje hranom, vrlo dobro znaš zašto se briga o međusobnom nekontaminiranju hranljivih naimirnica nalazi tako visoko na spisku osnovnih pravila higijene u kuhinji. Da bi izbegli kroskontaminaciju namirnica, pratite ova pravila higijene u kuhinji: 

 • Upotrebljavaj sasvim različite daske za sečenje ribe, drugog mesa, povrća, mlečnih proizvoda i hleba (daske raznih boja pomoći će ti da se snađeš),  
 • Koristi različit pribor za gotovu I sirovu hranu. 
 • Nikad hranu koja je spremna za jelo nemoj ostavljati u neposrednoj blizini sirovog mesa, čak ni u frižideru. 

Ovi jednostavni i korisni predlozi za održavanje higijene u kuhinji pomoći će ti da sprečiš svako dalje širenje otrovnih bakterija. 

6. Nakon svake upotrebe očisti dasku za seckanje

Na plavoj pozadini može se videti beli obris ruku koristeći sapunicu I vodu za pranje bakterija sa daske za sečenje.

Komadići hrane na dasci za seckanje ubrzo će postati leglo bakterija, pa je zato važno da ovu dasku za seckanje nakon svake upotrebe odmah dobro izribaš ne bi li time sprečio/sprečila njihovo dalje širenje. Brzina, jednostavnost i temeljnost, predstavljaju neka od najvažnijih među osnovnim pravilima higijene u kuhinji . 

7. Osnovno u pogledu kante za smeće

Redovna zamena kese u kanti za smeće predstavlja ključni aspekt higijene u kuhinji . Neće proći mnogo, a ostaci bačene hrane u kanti za smeće će početi da se raspadaju izazivajući time i nastanak bakterija, pa je zato veoma važno da iz kante svakodnevno izbacuješ smeće i time izbegneš sve neprijatne prateće mirise.

8. Spreči svako slivanje masnoće

Da li ti se ikad dogodilo da krpom obrišeš masnu mrlju, a zatim ustanoviš da je s te krpe ona prešla na svaku drugu površinu u kuhinji. Umesto krpe koristi komad upijajućeg kuhinjskog ubrusa i tako spreči svako dalje širenje masnoće, a ovim i širenje bakterija. 

9. Održavaj čistoću frižidera

Na plavoj pozadini može se videti beli obris ruku kako čiste staru hranu iz frižidera, a zatim koriste sprej za čišćenje.

Održavanje besprekorne čistoće frižidera jedno je od 10 pravila higijene u kuhinji i to ne bez razloga. Bakterije iz hrane koja se prolila, kao i one koja je počela da se kvari, s lakoćom počinju da se šire i na sve ostale namirnice u frižideru. Stoga koristi kuhinjske ubruse Zewa i na licu mesta svakodnevno obriši zaprljane delove frižidera, u periodima između njegovog detaljnog i temeljnog čišćenja. 

10. Svakodnevno oribaj sudoperu

Na plavoj pozadini se može videti beli obris ruku kako prska i čisti bakterije iz unutrašnjosti sudopera.

Sudoperu tokom dana vrlo često koristiš, tako da ona, u slučaju da je redovno ne održavaš, počinje da vrvi od masnoća i bakterija. Nije zgoreg ponoviti da je ovo od onih pravila higijene u kuhinji čije sprovođenje ne iziskuje previše vremena, a rezultat će biti vredan svakog uloženog truda:  

 • Dovoljno je da sudoperu jednom dnevno dobro izribaš žičanim sunđerom uz sasvim malo deterdženta.
 • Komadom kuhinjskog ubrusa Zewa obriši i sve barice vode i prolivenu hranu oko sudopere, održavajući time higijenu u periodima između temeljnog ribanja sudopere. 

Takođe ćete želeti da vaša rerna bude higijenska, pa se uverite da je redovno čistite. Isto važi i za druge kuhinjske uređaje, uključujući ploču za kuvanje, roštilj, mikrotalasnu pećnicu i toster - u suštini, sve što koristite za kuvanje hrane.

Bilo da poštuješ pravila higijene ishrane , svakodnevno izbacuješ smeće iz kuhinje ili održavaš čistoću radnih površina, sva ta osnovna pravila higijene u kuhinji umnogome će ti pomoći da članove svoje porodice zaštitiš od svakog trovanja hranom i mogućih bolesti. A tome svakako doprinosi i temeljno čišćenje kuhinje… 

Izvori 

1 ‘Food hygiene for your business’, Food Standards Agency; 2018 

2‘Food and Kitchen Hygiene’, Canadian Centre for Occupational Health and Safety


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili