10 pravila osnovne higijene kad je reč o deci (koja vole da kuvaju)

10 pravila osnovne higijene kad je reč o deci (koja vole da kuvaju)

Mališani obožavaju da uče kako se kuva, a pravljenje usputnog dar-mara sastavni je deo njihove zabave. Međutim, čim dovoljno odrastu da im brašno stigne već do samih laktova, vreme je da počneš da ih podučavaš osnovnoj higijeni u pogledu hrane kad je reč o deci. U nastavku navodimo 10 pravila higijene u pogledu hrane kako bi porodična kuhinja u tvom domu bila istovremeno zabavna, bezbedna i ona prostorija u kojoj važe higijenska pravila.

1. Osnovna higijena u pogledu hrane: pranje ruku

Temeljno pranje ruku pre svakog kuvanja jedno je od najvažnijih pravila higijene u pogledu hrane. Objasni svojim klincima da, iako postoje sasvim dobre vrste bakteri-ja, istovremeno postoje i oni mikrobi koji mogu dovesti do raznih bolesti. I upravo zbog njih ruke moraju da budu savršeno čiste pre svakog doticanja hrane kako bi se time osiguralo zdravlje cele porodice. 

Kroz igru šljokicama svojim klincima ćeš na najbolji način objasniti koncept mikroba. Neka deca svoje ruke prekriju šljokicama, a onda im objasni da će pranjem ruku sve te šljokice i nestati. Na isti način sa ruku nestaju i razni mikrobi.

2. Odeća i kuvanje

Učenje higijeni u pogledu hrane kad je reč o deci pretvori u igru prerušavanja gde je cilj da dobijemo sasvim urednog kuvara. Postaraj se da klincima kosa bude uredno vezana ili podvučena pod kapu, rukavi podvrnuti, sav nakit uklonjen s tela, a da preko pasa nose kecelju poput pravih kuvarskih profesionalaca. Kuvarska kapa nije obavez-na, ali dobro dođe da bi sve bilo baš kako treba.

3. Detaljno čišćenje nakon spremanja hrane

Nakon što tvoje dete shvati koncept mikroba, biće mu/joj mnogo lakše da razume i zašto je nakon spravljanja hrane važno obrisati sve korišćene radne površine i de-taljno pospremiti kuhinju. U proces čišćenja uključi i svoje dete i pokaži mu/joj os-novna pravila higijene u pogledu hrane kroz zabavnu igru „uništavanja mikroba”. Radite kao tim, pa kuhinjskim ubrusima zajedno obrišite sve nastale mrlje, a de-terdžentima za pranje „sredite” sve te mikrobe. 

Neka ti pri ruci sve vreme budu izrazito upijajući kuhinjski ubrusi, kao što su Zewa, tako da istoga časa možeš da obrišeš svu prolivenu hranu i nastale mrlje. Ovi ubrusi su podjednako dobri i za detaljno čišćenje, budući da su dovoljno snažni da mogu da istrpe svako ceđenje, brisanje i ribanje.

4. Poseban pristup sirovom mesu

Poduči svoje dete u čemu je razlika između sirove i skuvane hrane, te zašto je jedno od najvažnijih pravila higijene u pogledu hrane držati ovakve namirnice odvojeno, a posebno onda kad je reč o mesu. Objasni mu/joj da u pojedinim vrstama sirovog me-sa mogu postojati štetne bakterije koje lako mogu da zaraze i drugu hranu koja s ovim mesom dođe u kontakt, a time i da prouzrokuju razne bolesti.

5. Koristi različite daske za seckanje namirnica

Nakon što klinci shvate i usvoje pravila higijene u pogledu hrane, neće im biti prob-lem da razumeju i zašto se za različite vrste namirnica koriste različite daske za seckanje. Uostalom, najbolje je da se stvari reše korišćenjem, recimo, crvene daščice za sirovo meso, plave za sirovu ribu, žute za kuvano meso, smeđe za povrće, zelene za voće i razne salate, a bele za hleb i mlečne proizvode.

6. Pri svakom kašljanju i kijanju papirna maramica je obavezna

Kijanje i kašljanje u papirnu maramicu i inače je odlika kulture ponašanja i vrlo važno higijensko pravilo, a posebno tokom boravka u kuhinji. Pomozi deci da to i usvoje time što ćeš u kuhinji pri ruci uvek imati kutiju mekanih maramica za lice Ze-wa.

7. Kako organizovati namirnice u frižideru

Osnovna higijena u pogledu hrane podjednako je važna i kad je reč o frižideru kako bi se izbeglo da se izvori zaraze prisutni na određenoj hrani lako prošire i na druge hranljive namirnice. Poduči klince kako da u frižideru pravilno rasporede hranu time što ćeš ih zamoliti da nacrtaju nekoliko crteža na kojima su povrće, meso i mlečni proizvodi, poput sira ili mleka. Objasni im razliku između ovih vrsta hranljivih namir-nica, kao i to da sirovo meso ide na najniže police, a povrće u fioke za salatu, dok mlečni proizvodi odlaze u gornji deo frižidera. A onda ove crteže zajedno okačite na prednji deo vrata od frižidera kako bi tu uvek stajali kao koristan podsetnik za ređan-je namirnica.

8. Bez lizanja prstiju

Lizanje prstiju jedno je od onih pravila higijene u pogledu hrane za koje uvek postoji preveliko iskušenje da se prekrši – čak i kad je reč o mamama i tatama. Ako, recimo, praviš kolač, podstakni svoje dete da za svako isprobavanje krema ili fila koristi kašičicu i ne dozvoli mu da korišćenu kašičicu ponovo ubacuje u posudu s kremom. I neka vam pri ruci uvek budu kuhinjski ubrusi kako bi se brisanjem predupredilo svako eventualno lizanje prstiju.

9. Pravilno kuvanje hrane

Ovo je savršena prilika da se dete poduči tome kako pojedine hranljive namirnice kuvanjem postaju bezbedne za konzumiranje i zašto je za spravljanje različite vrste hrane potrebno i različito vreme za kuvanje. Zabavan način da se to i pojasni jeste korišćenjem termometra za kuvanje – pokaži detetu na koji način raste temperatura i kako s porastom temperature na kojoj se pripremaju namirnice postaju bezbedne za jelo.

10. Kako se čuva hrana

Objasni svom mališanu da je različite vrste hranljivih namirnica neophodno čuvati na različitim temperaturama. Na primer, sočivo se čuva u kuhinjskom ormariću, mleko u frižideru, a smrznuto povrće u komori za zamrzavanje. Podučavanje higijeni u pogledu hrane kad je reč o deci treba uvek pretvoriti u zabavu, time što će mališani moći da ukrase određene teglice i posude u kojima se čuva suva i zrnasta hrana.

Kuvanje je vrlo važna veština koju treba da savladaju svi klinci i klinceze, ali je podjednako važno i da oni usvoje osnovna pravila higijene u pogledu hrane. Nakon što prihvate koncept osnovne higijene u pogledu hrane kad je reč o deci, možeš i sâm/sama da se prepustiš njihovim kulinarskim kreacijama znajući da su namirnice za jelo sasvim bezbedne.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

6 pravila lične higijene za decu

Šta tvoja deca treba da znaju o ličnoj higijeni? Pročitaj u nastavku šest važnih predloga za dečju ličnu higijenu i kako tvoja deca kroz zabavu mogu da ih usvoje.

Lična Higijena

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

4 saveta za raspored dečijih obaveza

Pročitaj naše predloge o tome kako da napraviš dijagram obaveza za decu i besplatno preuzmi naš dijagram obaveza za decu koji može da se odštampa, a koji će ti pomoći da svoju decu uključiš u obavljan

Plava pozadinska ilustracija s osobom koja vješa odjeću na uže za rublje.

Kako da središ svoju sobu (predlozi za decu!)

Roditelji su izdali svoje naređenje? Ako već moraš da naučiš kako da središ svoju sobu, a da ti pri tome to ne bude dosadno, klikni ovde.

Ilustrirana obitelj oko uredne spavaće sobe podižući ruke u znak proslave sa zvijezdama u pozadini

Šta bi dete trebalo da zna pred polazak u školu?

Potrebno ti je nadahnuće za uređenje dečje sobe? Zašto ne bi napravio/napravila našu urednu policu u obliku monstruma i kutiju za odlaganje stvari u obliku pčelinjeg saća. U nastavku pročitaj uputstva

Polazak U Školu

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu