Posuđe nije oprano kako treba?! Kako očistiti mašinu za sudove? 

Kék-fehér ruhás mosolygó kislány tiszta tányérokat vesz ki a mosogatógépből.

Baš kao I čišćenje mašine za pranje veša, čišćenje sudomašine je veoma važno, tako da nastavi raditi kako treba. Uobičajen je nesporazum da pranjem sudova u isto vreme čistite I mašinu za sudove. Međutim, hrana, masnoća I nerastvoreni deterdžent mogu se nakupiti na filteru sudomašine I unutrašnjim zidovima, što može smanjiti efikasnost pranja. 

Uz ovaj vodič s uputstvom kako očistiti sudomašinu u potpunosti savladajte temeljito čiščenje vaše ​​mašine. Također ćete naučiti korake za čišćenje mašine za sudove sirćetom da biste postigli temeljito dubinsko čišćenje. 

Kako da očistiš mašinu za sudove 

Pre nego što započneš bilo kakav proces čišćenja mašine za sudove, važno je da je prvo isključiš i prekineš dovod električnog napajanja (jasno je da je bezbednost na prvom mestu). Zatim dobro prouči upustvo za njeno korišćenje i ustanovi kako se iz mašine za sudove vade njeni pojedini delovi. Sve to je obavljeno? Sledi naše uputstvo o tome kako očistiti mašinu za sudove. 

1. Ukloni police za sudove i rotacione prskalice iz mašine 

Prvi od naših korisnih predloga za čišćenje mašine za sudove sasvim je jednostavan. Proveri da li je mašina za sudove u potpunosti ispražnjena – pri čemu tu ne mislimo samo na posuđe. To znači da odvojiš žičane police za sudove, izvadiš ih, a zatim skineš i rotacione prskalice. Za sada ih sve zajedno skloni u stranu, pa proveri da u rešetku mašine nije zalutala neka kašičica ili neki sličan predmet. 

2. Vađenje I čišćenje filtera mašine za sudove 

Došao je trenutak da razmisliš o čišćenju filtera mašine za sudove. Kao prvo, moraćeš da ga izvadiš. Veliki su izgledi da ova vrsta posla sobom donosi i ogromnu prljavštinu (u filteru se zadržavaju svi oni komadići hrane koji se tokom pranja spiru sa posuđa), pa je zato najbolje da na ruke staviš gumene rukavice. 

Nakon što filter izvadiš iz mašine, rastavi ga na sastavne delove, a zatim, koristeći neku staru četkicu za zube i mlaku sapunicu, sve delove filtera dobro operi u sudoperi. Sve ove delove nežno protrljaj, pa bi prljavština sa njih trebalo s lakoćom da se skine – ako su u blizini, ovo je jedan od onih poslova koje bi mogla da obave i tvoja starija deca. Na kraju, sastavi rastavljene delove filtera i filter vrati na odgovarajuće mesto u mašini. 

3. Očisti unutrašnji deo vrata mašine za sudove 

Najefikasniji, a istovremeno prirodan način za čišćenje vrata od mašine za sudove sastoji se u korišćenju sirćeta: nanesi sasvim malu količinu sirćeta na nekoliko listova upijajućeg kuhinjskog ubrusa, a zatim dobro oribaj unutrašnjost vrata od mašine. Naročitu pažnju posveti zaštitnoj prianjajućoj gumi i odeljcima za sipanje deterdženta, a zatim štapićima za čišćenje ušiju očisti i sva ona teško pristupačna mesta. 

Pri čišćenju mašine za  sudove dobro dođu upijajući kuhinjski ubrusi koji su snažni čak i kad se nakvase. Kuhinjski ubrusi Zewa upravo su savršeni za ovaj posao, budući da su izrdržljivi pri svakom kvašenju i ribanju.

4. Očisti žičane police i rotacione prskalice 

Otvori za prskanje vode u rotacionim prskalicama od ključnog su značaja za delotvornost rada tvoje mašine za pranje sudova, pa se postaraj da nijedan od ovih otvora ne bude zapušen. Postupak čišćenja rotacionih prskalica iz mašine za pranje sudova više je nego jednostavan – dovoljno je da iglom ili pincetom ukloniš sve komadiće iz njihovih otvora. 

Neka ti mališani pomognu u tome time što će kroz rotacione prskalice pustiti mlaz vode sa slavine i proveriti da li voda neometano prolazi kroz sve otvore na prskalicama – ne postoji bolji izgovor za malo urnebesnog prskanja u blizini sudopere . Samo neka ti u blizini budu kuhinjski ubrusi da njima upiješ svu prolivenu vodu. 

U ovom trenutku prelazimo na žičane police. Ukloni sve krupne komade zalepljene hrane, a zatim četkom dobro oribaj ove police. Nakon toga ih temeljno isperi, pa ih vrati na svoje mesto u mašinu za pranje sudova, zajedno s rotacionim prskalicama. 

Brisanje prosute I prskane vode brzo ćete obaviti sa jako upijajućim papirnim ubrusom. Kuhinjski ubrusi Zewa nude odličnu sposobnost upijanja, a njegovi izuzetno veliki listovi su savršeni za efikasno rešavanje kućnih poslova.

5. Čišćenje mašine za sudove sirćetom daje istinske rezultate 

Nakon što su svi delovi izvađeni iz mašine za pranje sudova, rastavljeni, temeljno oprani, nanovo sklopljeni i vraćeni na svoje mesto, vreme je da se pozabaviš temeljnim čišćenjem same unutrašnjosti mašine za pranje sudova.  

Pitaš se kako ide čišćenje mašine za sudove sirćetom? Dovoljno je da u unutrašnjost mašine naliješ jednu ili dve šolje sirćeta i pustiš mašinu da odradi ceo ciklus pranja. Ovim će se razbiti sav formirani vodeni kamenac  i ukloniti sve eventualne nečistoće koje su ti promakle prilikom ručnog pranja. Ovde pročitaj kako da se rešiš vodenog kamenca iz ostatka doma. 

6. Prirodan način za čišćenje sudomašine: čišćenje mašine za sudove sodom bikarbonom I sirćetom 

Sad kad znaš kako da očistiš mašinu za pranje sudova, sve njene delove i kad si se otarasio/otarasila sve prljavštine i nakupljenog kamenca, spreman/spremna si za završne korake u čišćenju. 

Nisu ti potrebna nikakva hemijska sredstva da uglancaš svoju mašinu za pranje sudova; na raspolaganju je sasvim prirodan način za čišćenje vrata i dugmića mašine za pranje sudova, koji se sastoji u kombinaciji sirećeta i sode-bikarbone. Ovim rastvorom nežno oribaj vrata od mašine, a zatim ih temeljno obriši komadom kuhinjskog ubrusa. Sami ćete proceniti kada je vaša sudomašina dovoljno čista. 

Koliko često trebate čistiti svoju sudomašinu? 

Sada kada znate kako očistiti mašinu za sudove , potrebno je I znati koliko često trebate čistiti vašu sudomašinu. Iskreno, to zaista zavisi od toga koliko često koristite mašinu I koliko ciklusa radite na nedeljnoj bazi. Pod pretpostavkom da vasa sudomašina radi većinu dana, postoje stvari koje možete da uradite na dnevnoj, nedeljnoj I mesečnoj bazi kako biste održali mašinu za pranje sudova čistom.  

Pokušajte pratiti ove savete za redovno čišćenje sudomašine: 

  • Nakon svakog punjenja: Nakon pranja, unutar filtera ili na dnu mašine za pranje sudova mogu biti vidljivi komadići hrane. Lako ih uklonite rukom. 
  • Nedeljno: Obrišite ivice mašine da biste se rešili bilo kakvog otpada. Uklonite I očistite filter, prateći gore navedena uputstva. 
  • Mesečno: Svakog meseca duboko očistite unutrašnjost ciklusom čišćenja. Očistite mašinu za pranje sudova sirćetom, kao što je gore navedeno, za prirodno pranje. 
  • Kad god da primetite: Pazite na kapljice I fleke I obrišite spoljašnost kad god je potrebno. 

I stigli smo do samog kraja: pred tobom je ponovo blistava mašina za sudove spremna da te efikasno služi, što znači da makar za neko vreme više neće biti tanjira i čaša sa „neobičnim flekama” po sebi. Sada imate I naš vodič za čišćenje mašine za sudove, kroz razne vremenske periode, bilo dnevno, bilo mesečno. Nastavi da uživaš u besprekornom i napornom radu svoje mašine za pranje sudova. 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili