Posuđe nije oprano kako treba?! Kako da očistiš mašinu za pranje sudova

Kék-fehér ruhás mosolygó kislány tiszta tányérokat vesz ki a mosogatógépből.

Mašina za pranje sudova tvoje porodice ponekad zaista radi punom parom, međutim, ako je redovno čistiš i održavaš, nema potrebe da i dalje ne radi baš onako kako od nje to i očekuješ. Nikome se ne dopadaju sudovi koji nisu dobro oprani, zato okupi sve članove svoje porodice, pa se upoznajte sa ovim sasvim jednostavnim vodičem na temu kako da očistiš svoju mašinu za pranje sudova.

Kako da očistiš mašinu za pranje sudova

Pre nego što započneš bilo kakav proces čišćenja mašine za pranje sudova, važno je da je prvo isključiš i prekineš dovod električnog napajanja (jasno je da je bezbednost na prvom mestu). Zatim dobro prouči upustvo za njeno korišćenje i ustanovi kako se iz mašine za pranje sudova vade njeni pojedini delovi. Sve to je obavljeno? Sledi naše uputstvo o tome kako da očistiš mašinu za pranje sudova.

1. Ukloni police za sudove i rotacione prskalice iz mašine

Prvi od naših korisnih predloga za čišćenje mašine za pranje sudova sasvim je jednostavan. Proveri da li je mašina za pranje sudova u potpunosti ispražnjena – pri čemu tu ne mislimo samo na posuđe. To znači da odvojiš žičane police za sudove, izvadiš ih, a zatim skineš i rotacione prskalice. Za sada ih sve zajedno skloni u stranu, pa proveri da u donjem delu unutrašnjosti mašine nije zalutala neka kašičica ili neki sličan predmet.

2. Izvadi i očisti filter mašine za pranje sudova

Došao je trenutak da razmisliš o tome kako da očistiš filter mašine za pranje sudova. Kao prvo, moraćeš da ga izvadiš. Veliki su izgledi da ova vrsta posla sobom donosi i ogromnu prljavštinu (u filteru se zadržavaju svi oni komadići hrane koji se tokom pranja spiru sa posuđa), pa je zato najbolje da na ruke staviš gumene rukavice.

Nakon što filter izvadiš iz mašine, rastavi ga na sastavne delove, a zatim, koristeći neku staru četkicu za zube i mlaku sapunicu, sve delove filtera dobro operi u sudoperi. Sve ove delove nežno protrljaj, pa bi prljavština sa njih trebalo s lakoćom da se skine – ako su u blizini, ovo je jedan od onih poslova koje bi mogla da obave i tvoja starija deca. Na kraju, sastavi rastavljene delove filtera i filter vrati na odgovarajuće mesto u mašini za pranje veša.

3. Očisti unutrašnji deo vrata od mašine za pranje sudova

Najefikasniji, a istovremeno prirodan način za čišćenje vrata od mašine za pranje sudova sastoji se u korišćenju sirćeta: nanesi sasvim malu količinu sirćeta na nekoliko listova upijajućeg kuhinjskog ubrusa, a zatim dobro oribaj unutrašnjost vrata od mašine. Naročitu pažnju posveti zaštitnoj prianjajućoj gumi i odeljcima za sipanje deterdženta, a zatim štapićima za čišćenje ušiju očisti i sva ona teško pristupačna mesta.

Pri čišćenju mašine za pranje sudova dobro dođu upijajući kuhinjski ubrusi koji su snažni čak i kad se nakvase. Kuhinjski ubrusi Zewa upravo su savršeni za ovaj posao, budući da su izrdržljivi pri svakom kvašenju i ribanju.

4. Očisti žičane police i rotacione prskalice

Otvori za prskanje vode u rotacionim prskalicama od ključnog su značaja za delotvornost rada tvoje mašine za pranje sudova, pa se postaraj da nijedan od ovih otvora ne bude zapušen. Postupak čišćenja rotacionih prskalica iz mašine za pranje sudova više je nego jednostavan – dovoljno je da iglom ili pincetom ukloniš sve komadiće iz njihovih otvora.

Neka ti mališani pomognu u tome time što će kroz rotacione prskalice pustiti mlaz vode sa slavine i proveriti da li voda neometano prolazi kroz sve otvore na prskalicama – ne postoji bolji izgovor za malo urnebesnog prskanja u blizini sudopere . Samo neka ti u blizini budu kuhinjski ubrusi da njima upiješ svu prolivenu vodu.

U ovom trenutku prelazimo na žičane police. Ukloni sve krupne komade zalepljene hrane, a zatim četkom dobro oribaj ove police. Nakon toga ih temeljno isperi, pa ih vrati na svoje mesto u mašinu za pranje sudova, zajedno s rotacionim prskalicama.

5. Čišćenje mašine za pranje sudova pomoću sirćeta daje istinske rezultate

Nakon što su svi delovi izvađeni iz mašine za pranje sudova, rastavljeni, temeljno oprani, nanovo sklopljeni i vraćeni na svoje mesto, vreme je da se pozabaviš temeljnim čišćenjem same unutrašnjosti mašine za pranje sudova. Pitaš se kako da pomoću sirćeta očistiš mašinu za pranje sudova? Dovoljno je da u unutrašnjost mašine naliješ jednu ili dve šolje sirćeta i pustiš mašinu da odradi ceo ciklus pranja. Ovim će se razbiti sav formirani kamenac od vode i ukloniti sve eventualne nečistoće koje su ti promakle prilikom ručnog pranja.

6. Prirodan način za čišćenje mašine za pranje sudova: vrata i dugmad na mašini

Sad kad znaš kako da očistiš mašinu za pranje sudova, sve njene delove i kad si se otarasio/otarasila sve prljavštine i nakupljenog kamenca, spreman/spremna si za završne korake u čišćenju.

Nisu ti potrebna nikakva hemijska sredstva da uglancaš svoju mašinu za pranje sudova; na raspolaganju je sasvim prirodan način za čišćenje vrata i dugmića mašine za pranje sudova, koji se sastoji u kombinaciji sirećeta i sode-bikarbone. Ovim rastvorom nežno oribaj vrata od mašine, a zatim ih temeljno obriši komadom kuhinjskog ubrusa.

U nekom trenutku svi roditelji otkriju da njihova deca uživaju u tome da prave krajnje neobične napitke. Iskoristi ovu njihovu znatiželju, pa svojoj starijoj deci dozvoli da sami pomešaju sodu-bikarbonu sa sirćetom – uživaće u posmatranju penušave hemijske reakcije koja nastaje mešanjem ovih sastojaka.

I stigli smo do samog kraja: pred tobom je ponovo blistava mašina za pranje sudova spremna da te efikasno služi, što znači da makar za neko vreme više neće biti tanjira i čaša sa „neobičnim flekama” po sebi. Nastavi da uživaš u besprekornom i napornom radu svoje mašine za pranje sudova.

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili