Kako da napraviš kalendar koji može večno da traje

Creează-ți propriul calendar

Ako tražiš predloge kalendara koje deca mogu da naprave, zašto se ne bi odlučio/odlučila za kalendar koji može večno da traje? Obavlja istu funkciju kao i svaki drugi kalendar, s tim da se iz godine u godinu može nanovo koristiti, pa tako nećeš morati da praviš novi sopstveni kalendar poslednjeg dana decembra na kraju svake godine!

Zbog svoje interaktivne prirode, mesečni kalendar koji može večno da traje pomaže deci da savladaju dane u sedmici i mesece u godini. Poigravanje različitim nizovima brojeva takođe predstavlja sjajan način da napraviš kalendar za svoju decu, uz pristup koji je istovremeno edukativan i zabavan.

Ako se pitaš kako da napraviš kalendar koji može večno da traje, pročitaj naše uputstvo i saznaj kako da napraviš sopstveni kalendar samo na osnovu predmeta koje već imaš u svom domu.

Dok praviš kalendar za svoju decu, savetujemo da se neko od odraslih pozabavi sečenjem makazama, a mališanima treba prepustiti idejno vođstvo, ukrašavanje i sklapanje delova.

Vreme potrebno za rad: oko 1,5 sata

Šta je potrebno

 • 1 prazna kutija od papirnih maramica Zewa u obliku kocke
 • 4 prazne kutije od papirnih maramica Zewa u obliku kvadra
 • olovka
 • makaze
 • šablon kocke
 • papir
 • ukrasna hartija
 • lepak
 • flomaster u beloj boji
 1. Za početak, napravi nosač za kalendar. Uzmi praznu kutiju od papirnih maramica u obliku kocke i sa nje pažljivo iseci njen gornji deo i jednu bočnu stranu.
 2. Zatim, od gornjeg levog ugla do sredine bočnog dela iscrtaj dijagonalu. Iseci i ukloni onaj deo koji podseća na trougao. Ponovi postupak i na drugoj strani kutije.
 3. U nastavku, ukrasnom hartijom uvij kutiju. Ovo može biti poprilično pipav posao, pa je najbolje da neko od odraslih „stručnjaka za uvijanje” to i učini ili se umesto toga svi zajedno možete odlučiti za neku od već dekorisanih kutija za papirne maramice Zewa iz naše posebne serije.
 4. Uzmi drugu kutiju od papirnih maramica, pa je otvori i spljošti. Na tako dobijeni karton postavi , pa na osnovu njega iscrtaj stranice kocke, a zatim ih sve zajedno iseci sa kartona. Preko isprekidanih linija presavij stranice kocke, a zatim ih spoj i sklopi u kocku – za spajanje stranica upotrebi malo lepka. Ponavljanjem istog postupka napravi još jednu takvu kocku.
 5. Od preostalog kartona i korišćenjem dodatnih praznih kutija od papirnih maramica, iseci pravougaonike dimenzija 6 x 12 cm, za sve dane u sedmici, kao i za sve mesece u godini. Potrebno ti je 7 pravougaonika za dane u sedmici i 12 – za mesece u godini.
 6. Ukrasnom hartijom dodatno ulepšaj ove pravougaonike (markere) za dane i mesece, kao i stranice kocke
 7. Pomoću flomastera bele boje, na stranice jedne od kocki ispiši brojeve od 1 do 6, a na stranice druge cifre 0, 1, 2, 7, 8 i 9. Nakon što se kocke osuše, postavi ih u držač. Zatim na štampaču odštampaj dane u sedmici i mesece u godini, pa ih sve iseci, zalepi na pravougaone markere i stavi iza napravljenih kartonskih kocki.

Nakon što izradite kalendar koji može večno da traje, svi zajedno počistite napravljeni nered, pa nakon toga počnite da se upoznajete sa svim značajnim datumima tokom godine. Napravljeni kalendar za decu vrlo lako može da se pretvori u novu igru u kojoj će tvoj mališan pronaći dane i mesece rođendana za svakog od članova vaše porodice. Sad kad znaš kako da napraviš kalendar ovoj tehnici izrade kalendara lako možeš da naučiš i svoje prijatelje!

 

 

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

6 pravila lične higijene za decu

Šta tvoja deca treba da znaju o ličnoj higijeni? Pročitaj u nastavku šest važnih predloga za dečju ličnu higijenu i kako tvoja deca kroz zabavu mogu da ih usvoje.

Lična Higijena

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

4 saveta za raspored dečijih obaveza

Pročitaj naše predloge o tome kako da napraviš dijagram obaveza za decu i besplatno preuzmi naš dijagram obaveza za decu koji može da se odštampa, a koji će ti pomoći da svoju decu uključiš u obavljan

Plava pozadinska ilustracija s osobom koja vješa odjeću na uže za rublje.

Kako da središ svoju sobu (predlozi za decu!)

Roditelji su izdali svoje naređenje? Ako već moraš da naučiš kako da središ svoju sobu, a da ti pri tome to ne bude dosadno, klikni ovde.

Ilustrirana obitelj oko uredne spavaće sobe podižući ruke u znak proslave sa zvijezdama u pozadini

Šta bi dete trebalo da zna pred polazak u školu?

Potrebno ti je nadahnuće za uređenje dečje sobe? Zašto ne bi napravio/napravila našu urednu policu u obliku monstruma i kutiju za odlaganje stvari u obliku pčelinjeg saća. U nastavku pročitaj uputstva

Polazak U Školu

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu